МУЗИКА

Где престају речи, ту почиње музика. Музику треба чувати у свом уму, носити у души и чути слухом. Какав стил музике гајимо такве мисли се у нашем уму рађају.
Музика је уметност звука. Она не даје видљиве ликове, не говори речима ни појмовима. Она говори само звуцима. Према правилу, звук се може стварати људским гласом (певање) или предметима – инструментима који, искоришћавају акустичке феномене, узрокују слушни доживљај и емотивно искуство на начин како је то замислио уметник – стваралац.


Свако од нас има другачији слух, зато ћете Ви измислити звук који представља Вас. Затим ћете одабрати особу(особе) са којом ћете оформити групу и новом композицијом ваших звукова представити вашу повезаност са осталим члановима групе.

ФИЛМ

Филм представља подручје седме уметности. Она је једна од најмлађих уметности. Здружује књижевну, музичку, плесну и ликовну уметност. Утисак покретних слика се базира на физичкој особини људског ока – ретиналној перзистенцији. Наиме, мрежњача (ретина) људског ока има особину да продужава трајање светлосне дражи око 1/10 секунде након њеног престанка. Ако видимо неколико сличних слика које се брзо смењују, претходна слика нам се “стапа” са следећом и, у случају филмског записа, имамо илузију континуираног кретања – мада се филм састоји из низа статичних слика.


На пољу ове области приказаћете ваше виђење архитектуре кроз филмску пројекцију. Дозвољена Вам је употреба свих средстава који Вам могу помоћи у реализацији овог пројекта.

ВАЈАРСТВО

Вајарство је свака тродимензионална форма креирана у циљу уметничког израза. Већина скулптура има чисто естетски циљ. Када тродимензионални објекат има осим уметничког и функционални аспект, можемо га назвати скулптуром само уколико је уметнички аспект предоминантан. Када су уметнички и функционални аспекти балансирани, називамо га функционалном скулптуром. Што више уметнички аспект препушта место употребном, вајарство постаје дизајн.


У оквиру ове уметничке области треба да осмислите и направите вашу тродимензионалну форму. Скулптуре ће бити прављене од снега или рециклираног материјала.

ПОЗОРИШТЕ

Позориште је дом у коме живи један другачији свет. Свет у коме живе људи, животиње, мора, ветрови, читави градови. Њега настањују јунаци бајки и маште, у њега се уселе и јунаци књига. У њега могу да стану бескрајна пространства и векови. У позоришту не мораш да прелазиш километре, да би са једног краја света стигао на други. Није ти потребан времеплов да одеш у стару Грчку, Немањин Рас или завириш у нека будућа времена. Посебном магијом, сва пространства, сви векови, у позоришту стану на десетак квадрата и у само два сата. Моћна магија која машту претвара у посебну стварност јесте уметност. Јер позориште је уметност, као што је уметност писање, сликарство или музика. Међутим, позориште не ствара само један уметник. Оно је дело више различитих уметника: писаца, глумаца, сликара... Позориште обједињује све друге уметности. 


Идентификујте у вашој групи писца, сценографа, глумце.. и креирајте причу коју ћете оживети на даскама које живот значе.

СЛИКАРСТВО

Сликарство је уметнички израз идеја и емоција на дводимензионалном простору или површини. Основне елементе сликарства помоћу којих се врши представљање, чине: облици, линије, боја, тоналитет и текстура. Представљање природе, предметно или фигуративно сликарство (мртва природа,, пејзаж, портрет..), настаје комбиновањем слкарских елемената, облика и форме. Непредметно или апстрактно сликарство је везано за субјективно и емотивно уметничко изражавање, које не тежи представљању стварности, него изражава своје идеје слободним коришћењем основних елемената.


Новоизграђена бина на “плочи“ испред Техничке школе ружи део града намењен игри и окупљању омладине. Наша идеја, а Ваш задатак је да осмислите креацију “новог одела“ бине. У вашим рукама је један простор Косовске Митровице којем треба дати нову форму живота.